Pickla grönsaker

Ingredienser

  • 1 flaska Ättika
  • 1 st. lime
  • 1 msk strösocker
  • Önskad grönsak (Rödlök, blomkål, bönor, saltgurka, morot m.fl.)

Tillagning

  1. Skär, skiva eller tärna dina grönsaker i mindre bitar. Mindre skivor eller stavar suger snabbare upp vätskan och behöver inte stå lika länge.
  2. Lägg dina grönsaker i en skål, ett glas, eller en behållare där grönsakerna inte går över behållarens kant. I annat fall kan du eventuellt dela grönsakerna ytterligare så att de får plats
  3. Häll i tolvprocentig ättika så att de täcker ungefär en tredjedel av grönsakerna. Häll sedan i strösocker, ungefär en matsked per grönsak, detta såklart beroende på storleken av dessa. I regel använder man oftast mer socker när man picklar lök till exempel, och med blomkål kan man snarare räkna en tsk per avryckt kvist.
  4. För en syrligare smak kan du tillsätta limejuice i blandningen, ungefär en limehalva om du gör det i ett glas, en hel lime om du gör det i en större burk. Därefter blandar du runt så att alla ingredienser i burken rörs om.
  5. Tillsätt vatten så att alla dina grönsaker är under ytan och ställ in i kylskåpet. Låt gärna stå i någon dag, eller i alla fall några timmar innan servering.

Testa även:

Pickla grönsaker med hetta

Ett annat sätt att pickla grönsaker med ett litet extra sting är att med grönsakerna tillsätta en uppskuren chilifrukt i behållaren. Hur starkt du vill ha det kan du anpassa genom att skära bort en bit av chilin, eller välja en frukt med mer hetta. Efter att ha stått någon dag smakar både chilin och övriga grönsaker smaskens, med lite extra hetta.